Насловна

Локална самоуправа

Градска управа

Виртуелни матичар

Привреда

Сервисне информације

Контакт

Насловна

Добродошли на сајт Услужног центра Града Лесковца

У Народном музеју у Лесковцу 1. априла ће бити отворена изложба „Седамдесет година омладинских радних акција“. Реч је о оригиналним фотографијама, докуменатима и предметима са седамдесетогодшњих радних акција у бвишој Југославији и лесковачком крају, кроз које је прошло неколико милиона бригадара.

То је је заправо шетња кроз време у коме се омладинке и омладинци градили пруге, аутопутеве, стамбена насеља, пошумљавали и помагали при елементарним непогодама.
 
- Више од милион бригардира је од 1945. до 1950. године прошло кроз радне акције изградње пруга Брчко-Бановић и Шамац-Сарајево, међу којима је било 7000 младих из Европе, затим кроз акције на изградњи Новог Београда, Власине... Од 1948. до 1950. године изграђен је аутопут од Београда до Загреба, дугачак 80 километара и широк 9 метара, а до 1963. године био је готов аутопут од Љубљане до Ђевђелије. У целом послу бригадири су заслужни за 70 посто радова - објашњава један од коаутора изложбе Божидар Вучковић из Лесковца.
 
На овој јединственој поставци, посвећеној бригадирима, могу се видети оригинална признања са потписима председника Федеративне републике Југославије Јоспа Броза Тита, амблеми, значке, постери, дневници са радних акиција из којих се могу реконструисати радне обавезе али и богати друштвени животи.

Изложено је неколико бригадирских униформа, али недостају заставе којих није био у депоима лесковачких културних установа.
 
Поставку изложбе чине и експонати из лексовачког краја, па се тако из новина „Вести“ може видети да је прва радна бригада у Лесковцу основана још октобра 1946. године, а припремљен је и двадесетоминутни документарни филм.
 
- Лесковачки бригадири су учествовали у акцијама широм Југославије, а у свом крају су на Власини, на пример, засадили око 28 милиона стабала на 14.000 хектара. Учествовали су у електрификацији села у општини Медвеђа, у градњи аутопута у лексовачком крају отклањали последице катастрофалне поплаве у Лебану седамдесетих година - прича Вучковић, и сам учесник многих омладинских акција.
 
Изложба се приређује у част 1. априла, Дана омладинских радних акција Југославије, земље које више нема. Вучковић је мишљења да су радне акције дела која ни 25 година касније нико није оспорио.
 
- То је довољан разлог да млади луди у Србији размисле како и на који начим да организују своје време - закључује Божидар Вучковић.
 
Поред Вучковића, коаутор изложбе је Драган Миловановић, а комесар изложбе Радмила Крстић, кустос и галериста Народног музеја у Лесковцу.

Виртуелни матичар

Обједињена процедура

Обрасци ЛПА

baner LE elektronski registar

Жалбе | Захтеви


 

Радно време

Шалтери Услужног центра:

Понедељак - Петак: 07:00 до 17:00
Субота: 09:00 до 14:00

Књига утисака

Да ли сте задовољни радом Обједињене процедуре?

Услуге су на високом нивоу - 54.3%
Услуге су на просечном нивоу - 11.4%
Могло би бити и боље - 11.4%
Задовољава - 2.9%
Незадовољава - 20%

Укупно гласова: 35
Ова анкета је завршена!

Сервисне информације

Thumbnail У Лесковачком породилишту за 24 часа рођенe су четири бебе. Једна девојчица и три дечака.
Thumbnail Према данашњем распореду екипе Porr - Werner & Weber d.o.o чистиће и одвозиће смеће из следећих улица...
Thumbnail У хитној служби лесковачког Дома здравља и претходне ноћи било је доста интервенција 28 кућнe посетe лекара, амбулантно је...
Thumbnail У протекла 72 часа, на подручју Полицијске управе Лесковац: регистрован је један догађај нарушавања...
Thumbnail Снабдевање електричном енергијом града и околине је уредно.
Thumbnail Водоснабдевање града и околине је уредно.

Резултати анкета

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 28 гостију и нема пријављених чланова